» تحليل » سال گذشته چقدر رانت ارزی توزیع شد:
توزیع ۶۰۰ همت رانت ارز نیمایی در سال ۱۴۰۲ + جدول

سال گذشته چقدر رانت ارزی توزیع شد:
توزیع ۶۰۰ همت رانت ارز نیمایی در سال ۱۴۰۲ + جدول

۱۴۰۳-۰۲-۱۹ 1 0۰30

آمار ها نشان می دهد در سال گذشته ۶۰۰ هزار میلیارد رانت ارز نیمایی و  در حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان رانت ارز ترجیحی بین وارد کننده ها توزیع شده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی گزارش بورس، آمار ها نشان می دهد در سال گذشته ۱۹ میلیارد دلار ارز برای واردات کاهای اساسی نظیر نهاده های کشاورزی،دامی،دارو و تجهیزات پزشکی با نرخ ۲۸ هزارو ۵۰۰ تومان اختصاص یافته است.

همچنین سال گذشته ۵۰ میلیارد دلار ارز نیمایی با نرخ ۳۸ هزار تومان برای واردات کالاهای مصرفی،واسطه ای و مواد اولیه اختصاص یافته است.

اگر میانگین قیمت هردلارآمریکا را درسال قبل ۵۰ هزارتومان درنظر بگیریم متوجه می شویم، اختلاف نرخ ارز نیمایی با بازار آزاد در حدود ۱۲ هزار تومان و ارز ترجیحی( ۲۸۵۰۰ تومانی) با بازار آزاد نزدیک به ۲۱هزار تومان بوده است.

رانت ارز نیمایی
ارزش رانت ارزی توزیع شده در سال ۱۴۰۲- ارقام به تومان

مقایسه این ارقام نشان می دهد که در سال گذشته در حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان رانت ارز نیمایی و ۴۰۰ هزار میلیارد تومان رانت برای ارز ترجیحی بین افراد خاص توزیع شده است.

حال پرسش این است که چه کسانی از تفاوت ارز نیمایی و ترجیحی استفاده کرده اند؟ شاید بهتر است بپرسیم چرا تعداد پورشه سواران هر روز بیشتر می شود.

 

جدول میزان رانت توزیع شده در سال ۱۴۰۲ – براساس تفاوت نرخ ارز ترجیحی و ارز نیمایی با بازارآزاد

نام ارز

دلار تخصیص یافته برای واردات

نرخ ریالی- تومان تفاوت نرخ ریالی با بازار آزاد-تومان

میزان رانت توزیع شده-تومان

ارز ترجیحی

۱۹۰۰۰۰۰۰۰۰۰

۲۸۵۰۰ ۲۱۵۰۰

۴۰۸۵۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰

ارز نیمایی

۵۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰

۳۸۰۰۰ ۱۲۰۰۰

۶۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰

جمع رانت توزیع شده در سال ۱۴۰۲

۱۰۰۸۵۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰

-♦ میانگین قیمت ارز بازار آزاد در سال قبل ۵۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است

بیشتر بخوانید

دعوا بالا گرفت | حمله بی سابقه معاون وزیر صمت به بورس کالا و ۱۰ انجمن صنعتی که به رهبری نامه نوشتند

تحلیل تکنیکال وشهر | فرصت ناب برای خرید سهام بانک شهر

تحلیل تکنیکال دلار | قیمت دلار تا کجا نزول می کند؟

اختلاف برسر ارز نیمایی

با وجود توزیع چنین رانت عظیمی هنوز مقام های مسئول تصمیم مهمی درباره شکاف موجود بین قیمت ارز نیمایی و بازار آزاد نگرفته اند. آمار ها نشان می دهد که در حال حاضر میزان شکاف ارز نیمایی با بازار آزاد چیزی در حدود ۵۰ درصد است. این موضوع ظرف روز های گذشته منجر به واکنش ۱۰ انجمن بزرگ اقتصادی شد. به طوری این انجمن ها هفته قبل با ارسال نامه ای به مقام معظم رهبری خواستار تصمیم گیری دراین باره و پایان سرکوب قیمت ارز شدند.

ارسال این نامه حواشی زیادی داشت به طوری که امروز ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ معاون وزیر صنعت به این نامه واکنش نشان داد و در حمله ای بی سابقه نویسندگان نامه را “جریان تورم ساز “ معرفی کرد.

محمدمهدی برادران معاون وزیر صنعت در واکنش به نامه اخیر برخی تولیدکنندگان بزرگ کشور به مقام معظم رهبری درخصوص شکاف ارز نیمایی و آزاد با تاکید براینکه این نامه جای ابهام دارد، گفت : اینها جریان تورم ساز کشور هستند. جریان تورم گرایی که سومدیریت خود را با کاهش پول ملی تنظیم می‌کنند.

او با بیان اینکه سهامدار بورس کالا شرکت مس است و معلوم است این شرکت یا شرکت فولاد می‌خواهند بیشتر بفروشند گفت:جریانی پشت پرده است که هر سال اردیبهشت ماه جریان سازی می‌کنند و امسال بورس کالا هم ایدئولوگ آنها شده است، رهبری قبلا پاسخ اینها را داده‌اند که چرا برنامه‌های خود را با دلار تلگرامی تنظیم می‌کنند؟به گفته برادران آقایان انرژی را با دلار ۱۰ هزار تومان، نیروی انسانی را با دلار ۱۵هزار تومان و بنزین را با دلار هزار تومان می‌گیرند؛ بعد کالا را با نرخ ۵۰ هزار تومان بفروشند؟

این حمله بی سابقه از سوی وزارت صنعت به نویسندگان نامه به رهبری در شرایطی انجام شد که بسیای از تولید کننده ها و اعضای این انجمن ها بارها خواستار حذف یارانه انرژی در قبال آزاد سازی قیمت ها شده اند.

نکته مهمتر اما این است که که معاون وزیر صنعت هیچ اشاره ای به میزان رانت توزیع شده به دلیل شکاف بین ارز نیمایی و بازار آزاد نکرده است. و حتی نگفته است این ارز نصیب چه کسانی می شود.

 

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×